reklama

Podalpské kolečko - recenze kempů I.

Ráno v kempu ve Waldu
Ráno v kempu ve Waldu
Foto: Autor

Jak už bylo řečeno, při cestování s dětmi se nám osvědčuje využívat k přenocování kempů, jakkoli se nám spaní nadivoko líbí a jakkoli bychom rádi ušetřili peníze na zajímavější věci. Jet s dětmi do tmy, aby nás na nelegálním nocležišti někdo nenachytal a nevyhodil, anebo je celý večer okřikovat, aby nás neprozradily jejich hlasité herní projevy... to je zkrátka něco, co se nám už absolvovat nechce. Příjezd do kempu se tak stal už nacvičenou rutinou - najdeme si místo, děti odběhnou zjistit, kde je hřiště, kde sprchy (a za kolik), a my dospělí se můžeme na chvíli posadit, popovídat, v ideálním případě kafe popít... A přitom v klidu uvaříme, vybalíme, postavíme stan. Pohoda.
Hlavní nevýhoda kempů je jasná: musíte do nich dojet. Trochu se tak vytrácí pocit úplné svobody na cestě a i proto se přec jen těšíme, až děti trochu odrostou a my budeme zase skládat hlavy kdekoli, kde nás únava zastaví nebo tma zastihne. Jenže to bude ještě pár let trvat...

Při plánování letošní cesty byly kempy otazníkem číslo jedna. Nepříjemně mě překvapila nedostupnost informací. Budou kempy, které nacházím na mapě, opravdu existovat? A kolik nás budou stát? A jak budou vypadat? Na podobné otázky i celý slavný strýček Google odpověděl jen velmi zřídka.

Dopadlo to nakonec báječně. Kempy existovaly všechny (s výjimkou jednoho, který byl aktuálně pod hladinou rozvodněného Saalachu), a přestože se co do vybavení, luxusu, vstřícnosti k cyklistům a cen značně lišily, přece jen v průměru vysoko vynikaly kvalitou nad standard, na jaký jsme zvyklí z Česka. Pokusím se o stručnou recenzi všech kempů, které jsme cestou navštívili, především s ohledem na použitelnost pro cyklisty natěžkisty, pro rodiny s dětmi, a také s ohledem na cenu. Třeba těch pár informací pomůže někomu, kdo by někdy jel i jen kousek shodnou trasou a potřeboval přenocovat.

Ceny nemám podrobně rozepsané, budu tedy uvádět celkovou sumu (bez poplatku za sprchy) pro pětičlennou rodinu s dětmi ve věku 3, 6 a 10 let, jaká platila v létě roku 2010. Pro hrubou orientaci by to snad mělo stačit.

Všechny kempy z této první části najdete na taurské cyklotrase v úseku Krimml - Salzburg (severní saalašská větev).

Kemp Viktoria - Wald im Pinzgau

Poloha: 47.242068,12.210907
Charakteristika: Jeden ze dvou kempů ve Waldu (druhý je hned naproti přes silnici). Rodinný podnik typu "posekaná zahrada a toalety v suterénu". Velice příjemní majitelé v důchodovém věku, mluví jen německy, ale není problém se doznakovat. Pán hraje krásně na trombón. Toalety bezchybně čisté a voňavé, sprcha za 1,- €.
Cena pro nás za 1 noc: 24,50 €

Kemp Mittersill

Poloha: 47.277782,12.492774
Charakteristika: Jediný kemp v Mittersillu najdete vlastně až za městečkem ve čtvrti Felben (za kostelem a muzeem). Opět rodinný kemp, dost malý. Majitelem je hovorný stařík. Toalety jsou umístěny v suterénu rodinného domku a čistotou právě nevynikají (smrdí tam odpady). Sprcha je pouze jedna, ale na velikost kempu stačí (použití za 0,80 € na 5 minut). Jinak ale moc příjemné místo s výhledem na okolní hory.
Cena pro nás za noc: 18,- €

Kemp Zur Mühle - Kaprun

Poloha: 47.264177,12.745739
Charakteristika: Kemp se nehledá moc dobře - z Taurské cyklotrasy zabočte hned po příjezdu do obce zhruba jižním směrem, podjeďte kopec s kostelem (vede tam tunel pro chodce a cyklisty) a pokračujte dál ve směru proti proudu říčky.
Jako jediný kemp na celé cestě na nás tento nepůsobil příliš udržovaným dojmem. Platí se naproti v hotelu, pokud si na vás podivínská majitelka udělá čas. Trávníky v kempu neposekané... Nicméně toalety jsou čisté, sprchy v ceně noclehu a kdo potřebuje, najde tu i pračku a sušičku. V kempu je trochu zanedbané, ale vítané dětské hřiště.
Cena pro nás za noc: 31,- €

Seecamp - Zell am See

Poloha: 47.339596,12.809038
Charakteristika: Kemp typu "velký podnik". Je to pokud vím jediný kemp na břehu zellského jezera a je plný Čechů, čemuž odpovídá i znatelně větší hluk ve večerních hodinách. Toalety jsou vzorně čisté a za sprchy se nepřiplácí. V kempu je pěkně vybavená herna pro děti (za deště báječné zařízení) a také dětské hřiště. Z dalšího vybavení lze uvést restauraci, malou samoobsluhu, pračky a sušičky, sušárnu a půjčovnu šlapadel.
Cena pro nás za jednu noc: 35,- €

Kemp Park Grubhof - Lofer

Poloha: 47.574532,12.705921
Charakteristika: opět velkokemp, na cyklisty natěžkisty tu zjevně nejsou tak úplně zvyklí. Nicméně kemp je rozlehlý a velmi příjemný. Toalety jsou přímo luxusní a nabízejí veškerý myslitelný komfort (včetně pračky na neopren, kterou jsme jaksi nevyužili :-)). Děti je třeba trochu hlídat, protože zeltplatz se nachází hned na břehu řeky Saalach, ale není to velký problém. V kempu je totiž (daleko od řeky) obrovské hřiště s netradičními atrakcemi (tobogán, tunel, chůze po laně, obří houpačky, ...), a odsud se děti beztak nechtějí hnout. Je tu i malý obchod, kde si lze koupit snídani.
Cena pro nás za jednu noc: 34,80 €

Kemp Staufeneck - Bad Reichenhall

Poloha: 47.746301,12.896961
Charakteristika: nejprve upozornění - z map lze vyčíst existenci ještě jednoho kempu jižně od Bad Reichenhall, ale ten byl v době našeho příjezdu pod vzdutou hladinou přehrady. Na jeho existenci bych nespoléhal ani jinak, protože místní o něm moc nevěděli. Kemp Staufeneck naproti tomu spolehlivě existuje a lze se k němu dostat stále po proudu řeky Saalach (cyklostezka) a pak přes dřevěný Staufenbrücke.
Jeden z opravdu příjemných kempů. Pro cestovatele bez aut je tu vyhrazen zeltplatz, kam auta vůbec nesmějí. Toalety jsou spíše průměrné, i když čisté, a poprvé tu narážíme na německou specialitu - záchodové mísy nejsou vybaveny prkénky. Nicméně v kempu je klid, dětské hřiště a příjemná paní v recepci, kde je možné si objednat i pečivo na snídani. Doporučuji využít "Infokaravan" - otevřený karavan se spoustou letáků, materiálů o zajímavostech v okolí a map. A jako bonus tu najdete i malou knihovnu. Vyjde-li vám právě na toto místo odpočinkový den, nelitujte, protože v nedalekém historickém městečku Bad Reichenhall je nemálo atrakcí, jež stojí za návštěvu.
Cena pro nás za jednu noc: 24,50 €

Kemp Aigen - Salzburg

Poloha: 47.780068,13.090895
Charakteristika: Velice příjemný a (na to, že je v Salzuburgu) překvapivě laciný kemp. Klidné místo, dosažitelné z centra po cyklostezce proti proudu řeky Salzach (cca 3 km). Toalety průměrné, ale čisté, sprcha je v ceně noclehu. Dětské hřiště poněkud zanedbané. V kempu je malý obchod (možnost zakoupení snídaně) a restaurace se zahrádkou. Trochu překvapivé je, že si v recepci ponechají po dobu pobytu vaši občanku nebo pas, ale nijak jsme se nevzpouzeli, nebyl s tím problém. V recepci též velice ochotně podají informace o atraktivních místech v Salzburgu. Kdo hledá klidné a levné ubytování jako základnu k vyjížďkám na prohlídku centra, těžko by volil lépe.
Cena pro nás za jednu noc: 19,50 €

 

Příště se podívám do kempů, které už leží mimo taurskou cyklostezku...

Fotogalerie

04.01.2011 vložil/a: k.vl
karma článku: 3.95
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Bornholm: děti, kola a moře III.

O dětech
Na závěr blogu o rodinné cestě na Bornholm několik údajů, které snad uvítají ti, kteří by chtěli tento krásný ostrov navštívit podobným…
07.11.2012
k.vl
(4.81)

Bornholm: děti, kola a moře II.

O dětech
„Je tu krásně. Dobře, žes nás sem dostal," říká má žena. Jsme první večer na Bornholmu. Pláž je jen naše. Slunce zapadá a barví vodu i…
06.11.2012
k.vl
(3.64)

Bornholm: děti, kola a moře I.

O dětech
Člověk si obvykle těžko vzpomene, co přesně ho vlastně přivedlo k určité myšlence. Ani nápad navštívit v rámci letošní rodinné cyklocesty…
26.09.2012
k.vl
(4.81)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

324 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024