reklama

Bicyklom okolo Balatonu

Foto: Autor

Balatonské jazero je úžasné miesto na strávenie či už predĺženého víkendu alebo dvojtýždennej dovolenky. Nesie prívlastok „Maďarské more" a právom mu patrí. Z Bratislavy sa sem dopravíte za dve a pol hodiny a po ceste vás sprevádzajú tabule s označením Balaton, čiže trafiť nie je vôbec ťažké. Ubytovať sa dá prakticky v každom meste, ktoré sa nachádza blízko jazera. Ubytovaní v súkromí, penziónoch, hoteloch či kempoch je tu neúrekom. Ceny sú viac menej rovnaké ako u nás. Platí priama úmernosť, čím bližšie k jazeru sa nachádzate, tým sú ceny vyššie. Jazyková bariéra tu neexistuje, dohovoríte sa anglicky, nemecky a vo väčšine reštaurácií aj slovensky. Určite tu treba vyskúšať pravú Maďarskú kuchyňu (rybiu polievku, Jokáiho fazuľovú polievku, tvarohové palacinky či Somlói halušky) a najmä kvalitné miestne víno.

Veľmi príjemne nás prekvapila kvalita cyklistických trás v okolí jazera. Hlavná Balatonská cyklotrasa (Balaton korüt) meria 210 km a vedie po bočných cestách alebo trasách určených výhradne pre cyklistov. Skoro v každom väčšom meste sa nachádza kompa, ktorou sa dá prepraviť na druhú stranu. Terén je rozmanitý, na svoje si prídu rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí majú radi mierne stúpania. Trasa vás povedie nádhernou krajinou cez vinice, novovybudované letoviská, termálne kúpaliská, hrady a zámky. Požičovne bicyklov boli v každom väčšom meste, so servismi to už bolo horšie.

Najlepší dojem na nás zanechalo mestečko Siofók, ktorému sa hovorí „hlavné mesto Maďarského leta". Cyklotrasa tu vedie okolo historických kultúrnych pamiatok, ale aj okolo množstva reštaurácií, hotelových rezortov, diskoték a obchodov so suvenírmi. Určite stojí za to vidieť aj polostrov Tihany. Je odtiaľto krásny výhľad a patrí medzi najviditeľnejšie body kvôli samostatnej hore, ktorá prevyšuje všetky ostatné.
Toto leto sme sa nestihli okúpať, no kvalita cyklotrasy a pohostinnosť domácich nás presvedčila, že sem prídeme aj budúci rok.

Fotogalerie

15.03.2013 vložil/a: zuzuliatko
karma článku: 4.54
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Rhodos, raj aj pre cyklistov

Cestování
Tento menší ostrov ponúka omnoho viac, než len ležanie na pláži. Nachádzajú sa tu nádherné miesta, ktoré môžete navštíviť a bicykel je tu…
20.02.2014
zuzuliatko
(2.98)

Od Bodamského jazera do Bratislavy

Cestování
Pri fotografiách Bodamského jazera nás napadlo, že by bolo úžasné obísť ho na bicykli. A tak sme zohnali potrebné mapy a vymysleli sme…
09.05.2013
zuzuliatko
(3.64)

Labská cyklotrasa – Od Severného mora do Prahy

Cestování
Labská cyklotrasa patrí k najdlhším cyklotrasám v Európe. Pre Nemcov je pravou alfou omegou cyklistiky. Ročne po nej prejde viac než 150…
25.12.2012
zuzuliatko
(5.32)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Vlha)

Bukové hory na kole s termály

Maďarsko
27.04.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
13 400 Kč
 (CK Hoška Tour)

Cyklistika okolo Balatonu

Maďarsko
25.05.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
7 950 Kč
 (CK Cyklotur)

Balaton na kole

Maďarsko
29.08.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
8 840 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

232 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024