reklama

Sedmilháři

I já si ten rozhlasový pořad vybavuji jen matně, vlastně zůstal mi v paměti jen ten název. Takže mladší už stěží budou vědět, kde se to slovo vzalo, ale už s námi zůstalo.

Jde totiž o předpověď počasí, vlastně ty co jej předpovídají - ty táta tak pojmenovával.

Meteorologie udělala za půl století zaručeně ohromný skok kupředu. Statistiky nám doloží, o kolik se přesnost jejich prognóz, díky zapojení výkonných počítačů a nových výpočetních modelů, zrychlení předávání informací po síti a vůbec všeho toho „ajtý" co nás obklopuje, vylepšila, ale popravdě řečeno, je nám to úplně naprd. Na předpověď počasí se spolehnout nemůžeme, a když se spolehneme, tak to téměř vždycky odskáčeme.

Je to jistě subjektivní dojem, ale mám pocit, že jej má téměř každý, koho znám. Předpověď počasí s velkou přesností vychází pouze tehdy, předvídají-li nám meteorologové, že bude škaredě a hnusně, čerti se budou ženit a padat trakaře.

To jim jde, říkají, že má být ošklivo, a je!

Když ovšem zavěští slunný víkend, blankytnou oblohu a teplý vánek z jihu, nečekaně se něco semele nad Azorami, tlaková výše nad Islandem se někam posune, a brázda onoho tlaku se naplní a my místo posezení na terase, ládujeme kamna dřevěnými briketami.

Táta říkal, že za Husáka bylo někde tajné ministerstvo pro nasírání lidí, a že tihle sedmilháři jsou jeho nedílnou organizační složkou. Dnes, v transparentní době, by existence takového ministerstva BISce - a tím i agentuře ABL - jistě neunikla, a tak se domnívám, že buď naši meteorologové spadají přímo pod Brusel, nebo ještě neudělali dostatečně tlustou čáru za minulostí, a pokračují v normalizačních praktikách.

Možné je i to, že to mám celé popletené, a že ty předpovědi vychází docela dobře a ti velmi vzdělaní lidé dělají svoji práci, jak nejlépe umí, a já jsem jen neustále nespokojený brblal.
K této variantě vysvětlení se rozumem přikláním, leč zkušenost a srdce velí nic na jejich pojmenování neměnit.

Pro mě zůstávají sedmilháři!

O víkendu prý má být krásně, vytáhnu si raději ze sklepa holínky a pláštěnku, tuším, jak bude

22.09.2012 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 4.24
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

545 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024