reklama

Cyklocesta s dětmi - letní podalpské kolečko I.

Na začátku cesty
Na začátku cesty
Foto: Autor

Tohle bude o cestě, kterou jsme podnikli letos našimi třemi dětmi. Je pravda, že naše cyklocesty bývají daleko více rodinnou dovolenou, než nějakým úžasným cestováním. Kilometry počítáme ve stovkách, nikoli v tisících, zastavujeme spíš na dětských hřištích než na turisticky významných místech, a tak podobně. Přesto sem napíšu pár praktických informací, které by se snad mohly hodit komukoli, kdo by se pokusil dovolenou s dětmi strávit stejným způsobem. Takže dva dospělí a tři děti ve věku 10, 6 a 3 roky. To vše na kolech, zásadně natěžko, s cyklovozíkem.

 

Plány a trasa

Vstupní podmínky pro trasu se zpočátku zdály skoro nesplnitelné, a když je jednotliví rodinní příslušníci blíže upřesňovali, přestal jsem používat i to slůvko "skoro". Posuďte sami:
1) Musí to být z kopce. Pořád. Výjimky mohou tvořit krátké úseky roviny. A - tati - rovina není to, čemu říkáš rovina ty, na to nezapomeň!
2) Musí to být jetelné i pro dítě na 16" kole singlespeedu, protože naše šestiletá Bety prostě ještě na žádnou dvacítku nedosáhne (třístupňovou převodovku v náboji mi kamarád nabídl až dva dny před odjezdem, na přepletení kola nezbyl čas).
3) Kolem musí být hory (přání maminky), jezera a řeky ke koupání (přání dcer), musí to vést většinou podél železniční trati (přání syna) a musí tam být pořád hezky (přání všech).
4) Musí tam být většinou cyklostezky, anebo aspoň slušní a ohleduplní řidiči (tím padly jakékoli plány pro ČR).
5) Cenově to musí vyjít maximálně někam kolem dvaceti tisíc korun - víc na účtu není. No, uvidíme.
6) Časově se musíme vejít do 17 dnů na kolech + 2 dny na cestu tam a zpět.

Tak, konec napínání, vyšla z toho pochopitelně Taurská cyklotrasa v Rakousku, která se zdála většinu požadavků jakž takž splňovat.
Jenže nastaly další otázky: jak se tam dostat? Vlak jsme zavrhli - 12 hodin na cestě by nám nevadilo, ale vidina čtyř přestupů se třemi dětmi, čtyřmi koly, brašnami a  naloženým vozíkem se nám moc nelíbila (holt nejsme Ivasienkovi :-)). Zbývalo auto, pro které se na konci cesty bude muset nějak dojet. To je sice otrava, ale co se dá dělat. Ledaže by...
Ledaže by se nejela ta Taurská celá. Tady nám náhodou pomohla právě vydaná kniha od Michala a Lucie "Cyklostezky Evropy". V kapitole o Innské cyklotrase je popsaná odbočka to Zillertalu s poznámkou, že "hned za kopcem" začíná Taurská trasa, na kterou se lze přes ten kopec "přehoupnout". V hlavě se nám zrodil nápad jet dokola po řekách Salzachu (po proudu) a Innu (proti proudu). Pohled na mapu nám sice řekl, že to nepůjde stihnout, ale zbývalo vymyslet jen "zkratku" ze Salzburgu k Innu, s čímž pomohli nákoláci, a "podalpské kolečko" bylo na světě:

http://www.bikemap.net/route/597067

 

Fotogalerie

27.10.2010 vložil/a: k.vl
karma článku: 5.33
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Bornholm: děti, kola a moře III.

O dětech
Na závěr blogu o rodinné cestě na Bornholm několik údajů, které snad uvítají ti, kteří by chtěli tento krásný ostrov navštívit podobným…
07.11.2012
k.vl
(4.81)

Bornholm: děti, kola a moře II.

O dětech
„Je tu krásně. Dobře, žes nás sem dostal," říká má žena. Jsme první večer na Bornholmu. Pláž je jen naše. Slunce zapadá a barví vodu i…
06.11.2012
k.vl
(3.64)

Bornholm: děti, kola a moře I.

O dětech
Člověk si obvykle těžko vzpomene, co přesně ho vlastně přivedlo k určité myšlence. Ani nápad navštívit v rámci letošní rodinné cyklocesty…
26.09.2012
k.vl
(4.81)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

578 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024