reklama

Na kolech na rozhlednu Chocholík

Rozhledna Chocholík
Rozhledna Chocholík
Foto: Autor

Bylo krásné slunné odpoledne a my jsme na kolech vyrazili z Vyškova do obce Drnovice, která je vzdálená asi 5 km. Naším cílem se stala nová rozhledna Chocholík (postavená na konci roku 2010), stojící severozápadně od Drnovic, ve vzdálenosti zhruba 1,6 km. Železná rozhledna Chocholík stojí na stejnojmenném kopci, který se nachází v nadmořské výšce 366 m. Původně na tomto kopci stávala dřevěná rozhledna, která sloužila jako triangulační bod. Nevěděla jsem, co to je, tak mě známý poučil, že triangulace je způsob zjišťování souřadnic a vzdáleností. To mi sice moc nepomohlo, ale nějakou představu už mám. :-)

Ten den bylo vedro k zalknutí. Pět kilometrů sice není moc, ale v tom horku mi to přidalo snad dalších dvacet. Aspoň jsem si tak připadala. Navíc jsem si láhev s vodou zapomněla doma. Naštěstí mě v Drnovicích zachránila kofola točená v místní hospůdce. Po osvěžující přestávce jsme pokračovali dál.
Minuli jsme kostel sv. Vavřince, který je výraznou dominantou obce a u hřbitova se napojili na zpevněnou cestu vedoucí k rozhledně. Platí tu zákaz vjezdu, tudíž zelenou mají jen pěší a my, kolaři. :-)

Každým šlápnutím do pedálů se malá kovová konstrukce rozhledny zvětšovala a zvětšovala, až jsme po chvíli mohli ocenit její nezanedbatelnou výšku hezky zblízka - tahle kráska se pyšní 26 metry. Má trojúhelníkový půdorys a k jejímu vrcholu nás dovedlo točité schodiště. Nevím, jak to zvládali ostatní návštěvníci, ale já se nahoru doplazila s uříceným obličejem a vyplazeným jazykem.
Těch 144 schodů mi dalo vážně zabrat. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 23 m a je částečně zastřešená.
Z ní se vám ale naskytné úžasný výhled do kraje.
Lze z ní spatřit Hostýnské vrchy, Beskydy, Pálavu, Drahanskou vrchovinu, Žďánický les a údajně, za perfektní viditelnosti, je možno zahlédnout i vrcholky Alp. No, to nevím. Viditelnost byla, myslím, vcelku slušná, ale Alpy jsem teda rozhodně nezahlédla. Ale kdoví. Možná někdo s ostřížím zrakem je bezproblémů uvidí a dá pak vědět. :-)

Rozhledna je volně přístupná a rozhodně stojí za návštěvu. Mně se tedy tento výlet moc líbil.

Fotogalerie

27.07.2012 vložil/a: Lentilka
karma článku: 2.97
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Bacha, zloděj!

Ze života
Tak tenhle zážitek nepatří zrovna mezi ty nejhezčí, které jsem s kolem prožila, ale povím vám ho. :-)S jízdou na kole vlastně nemá nic moc…
27.07.2012
Lentilka
(4.51)

Cyklovýlet se psem

Ostatní
Patří pes na kolo, nebo vedle kola? Anebo má raději zůstat doma? Někdy to může být legrace a někdy to může přinést horké chvilky. Třeba…
26.07.2012
Lentilka
(3.31)

Cyklostezka pro chodce?

Ze života
Před pár dny jsem se byla na večer trochu projet jen tak po městě. Ještě jsem si pochvalovala jakou máme pěknou novou cyklostezku, radost…
11.08.2011
Lentilka
(5.06)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

267 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024