reklama

Dálka je oponou 1 – Zlaté české ručičky

Foto: Autor

Tos mu to nemohla nějak rozmluvit?"
Vždyť ho znáte, ten když si něco vezme do hlavy...."

Tak tenhle telefonický rozhovor mezi Soňou a mou matkou jsem už neslyšel, uháněl jsem z pohraničních kopců dolů, do nitra Horní Falce. Přesvědčený, že moje máma je v klidu v Kamenných lázních v Teplicích a nic neví, protože když ví, dělá si starosti, i když jsem už před pár lety otočil padesátku. S kolegy vyjednáno volno, nikdo mě nebude nahánět kvůli práci, snad poprvé od listopadu 89 zažívám zase ten blažený pocit svobody, celá Evropa mi leží u nohou, jen trochu šlápnout.

Pořád tomu nemohu uvěřit. Já to fakt udělal, navlíknul jsem si na sebe cyklogaťky s vypolstrovaným zadkem, žlutavý dres „čím víc proužků tím víc Addidas", zapřáhnul vozík a fakt jedu na Paříž. Ovšem Velký Šéf, či snad Osud se rozhodl, že mi nic nedá zadarmo.
Zhruba po pěti kilometrech slyším pípání z řídící jednotky. Vždy dvakrát krátce po sobě. Hm - tak to jsou Hall senzory, asi se uvolnil kontakt, jak jsem kolo vezl složené v autě.
Zastavuji u lesíka tak podobného tomu našemu, vytahuji elektrocentrálu - dvě zásadní pravidla jsem se totiž rozhodnul dodržovat:

1. Když stojíš - nabíjej baterie.
2. Pokud vrčí motor - musíš šlapat.

Rozebírám krabičku s jednotkou, a opravdu, vypadnul jeden drátek z konektoru Hallů. Pyšný na to, jak si umím poradit během čtvrthodinky, balím celý ten cirkus a pokračuji dál. Zhruba po dvou hodinách jízdy dochází první baterie, nasazuji druhou a zdá se, že brzo dosáhnu pocitu absolutní blaženosti. Klidné nedělní dopoledne, tichá dokonalá silnice, slunce hřeje, ale nepálí, takhle jsem si to představoval. Kilometry letí a zdá se, že druhá baterie bude končit, nic co by mě mohlo zaskočit - zastavím a dobiju. Nacházím hezké místo u rybníka, v ústraní, kde kravál centrály nebude nikoho rušit, a já se budu moci během dobíjení natáhnout.
Zapínám páčku sytiče, benzín je na „on" - zatáhnu za šňůru startéru a nic. Vůbec se neotočila, musí to tam být někde zaseknutý. To musí jít opravit, někde to vyskočilo, navinulo se jinam, kdo ví. Musím se dostat ale někam blíže k civilizaci.
Rozhoduji si, že těch zbylých 40 km do Norimberka prostě dojedu na zbytek druhé a na plnou třetí baterii, je to trochu na hraně, prostě budu muset víc šlapat.
Večer se na to kouknu, buď centrálu dokážu opravit, nebo holt pojedu bez ní. Buď jí nechám někde v úschovně, nebo pošlu domů - vláčet s sebou dalších 12 kilo zbytečně by se nevyplatilo.

V kempu se stávám středem pozornosti houfu italských dětí ze sousedních karavanů. Nenechám se znervóznit, rozebírám kryt, odpojuji alternátor až se dostanu k startovacímu lanku, odmontuji bubínek na kterém je navinuto, ale žádnou závadu nevidím. Že by se „kousnul" motor?

No s tímhle tedy asi sám nic nesvedu. Smutně skládám centrálu zpátky do původního stavu a přemýšlím, jestli místo úschovny nemám požádat správce kempu, aby mi ji tady na týden schoval, po cestě autem zpátky bych ji pak vyzvednul. Složeno.

Poslední pokus, zatáhnu za startovací šňůrku a ono to dvakrát blaflo!
Dávám sytič, pouštím plyn a motor běží!
Zázrak! Zlaté české ručičky - ukazuji italským dětem ruce od šmíru.
A to už mě pozorují i jejich tatíci, a když vidí, jak se raduji z toho, že jim dělám centrálou před karavanem kravál, mi dokonce zatleskají.

Takže zítra budu pokračovat podle plánu.
Centrála funguje, nevím sice, jak jsme to dokázal, ale opravil jsem to.
Teď už bude všechno dobrý.
Nic mě nezastaví. Nesmí.

Jindra 8.6. 2012

Fotogalerie

19.07.2012 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 6.7
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

446 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024