reklama

Pražské cyklozvonění / Hradec Králové na kolech

Hlavní nádraží Hradec Králové v zimě
Hlavní nádraží Hradec Králové v zimě
Foto: Autor

Po účasti na obou, myslím, zdařilých akcích, jsem byl pražskými kolegy cyklisty požádán, abych porovnal cyklodopravu z pohledu uživatele v obou městech.

Že lze na kole jezdit v obou městech, o tom není sporu. Přistihl jsem se však, že v Praze více rozlišuji jízdu rychlou a/nebo bezpečnou a na použíté bicykly kladu vyšší nároky. Překážky jako velkodílná rozbitá dlažba, koleje tramvají mi nevadí tolik jako schody či stoupání podél frekventovaných ulic. S dětmi raději volím oddělené cyklostezky, panelové zkratky či jen uježděnou hlínu. V Hradci tohle moc neřeším, stejně jako parkování. Například před budovou hl.n. v HK, kde jsou stojany pro pár set kol nemusím přesto ve špičce regulérně zaparkovat, protože jsou plné. Na hl.n. v Praze jsem rád, že je alespoň kus zábradlí na čtvrtém nástupišti ;) Na nádraží ve Vysočanech mám svůj oblíbený sloup sloužící k napájení trati. Dostat se k němu z ulice je ale umění.

Tím jak stále pendluji mezi Prahou a HK, mám těch postřehů docela hodně. Ne při všech srovnáních mi ale vychází HK tak vítězně. V cyklopiktokoridorech, předřadných stáních, zobousměrnění komunikací pro cyklisty oproti Praze HK stagnuje. Také server, který by se zabýval přímo cyklodopravou na Hradecku s interaktivní mapou, jaká je na serveru http://www.prahounakole.cz/mapa/ zde chybí. Na nábřeží u Labe též pociťuji absenci Bajkazylu.

Věřím, že městských cyklistů, kteří dojíždějí vlakem do Prahy je spoustu. Přesto ale jejich kola skončí na lokálním nadraží a v hlavním městě již pak kolo nepoužívají vůbec nebo jen jako sportovní nářadí. Myslím si, že právě úroveň nádraží hraje v rozhodování cestujících o volbě dalšího dopravního prostředku klíčovou roli. Co si o tom myslíte vy?

Fotogalerie

20.09.2010 vložil/a: cobic
karma článku: 3.63
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Na ples na kole v sezóně 2012/2013

Z města
Protože plesová sezóna právě začíná a navíc se tu nedávno řešilo téma http://www.nakole.cz/diskuse/15761-na-kole-do-divadla.html, tak se…
04.12.2012
cobic
(1.9)

Jedno příjemné odpoledne

Z města
Kamarád Vadim odjel pracovně do zahraničí na půl roku a požádal mě, abych se mu postaral o jeho kamarádku Darinu z Moskvy, která by chtěla…
20.07.2012
cobic
(4.24)

Zážitky z Dopracenakole.net 2012

Z města
Zdravím všechny soutěžící i nesoutěžící a příznivce této kampaně. Nemohu si nevšimout, jak město ožilo (Praha), určitě je to vidět i jinde.…
31.05.2012
cobic
(4.23)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

217 cyklistů (10 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024