reklama

HK vs. Pardubice část 1

Pardubice, hlavní nádraží
Pardubice, hlavní nádraží
Foto: Autor

Po shlédnutí článku http://mestonakole.eu/blog/2012/01/zprava-o-stavu-cyklodopravy-v-hradci-kralove/ jsem v diskusi http://www.prahounakole.cz/2012/01/kratce-z-hradce/comment-page-1/#comment-14344 autorce slíbil, že budeme na serveru NaKole.cz vést vášnivou diskusi. Na téma cyklodoprava v HK a PU. Nechci nějak vyostřovat rivalitu, ale souhlasím, že trochu špičkování neuškodí. Jak se říká - "Co se škádlívá..."

V úvodu jen uvedu můj pocit z pohledu uživatete jízdního kola v HK, který se najednou otcitne v Pardubicích ;) A najednou se tam ocitnu nejlépe vlakem, ideálně rychlíkem od Liberce (tato jedinečná souprava poháněná dvěma diesely Liaz by si zasloužila také vlastní vlákno).

"Kurnik, jak se dostanu do města?" říkám si když vidím schody do podchodů pod perón. Už v HK jsem byl limitován ve výběru kola zmíněným vlakem, ale ani s naloženým monopostem se mi rozhodně na schody nechce. Staré výtahy mi nepřipadají funkční, ale i kdyby byly, tak je rád nechávám k dispozici těm, pro které jsou primárně určeny. Projedu tedy perón směr Ostrava a po přejezdu pro ještěrky se snažím dostat na perón, sousedící bezbariérově s nádražní budovou. Kdyby tam nebyla zamčená závora, tak by se mi to i podařilo. Utrousím pár nelichotivých slov a házím kolo přes závoru, což pro mě pořád vyjde z pohledu psychika/energie "laciněji" než schody, které nejsou ani vybaveny vodící lištou pro jízdní kola, jako např. v Českých Budějovicích. Projdu budovou ven a při prvním pohledu dumám: "Autobusy, trolejbusy, ...dobrý a za nima je teda silnice s hustým provozem, kam se teda dostanu asi s nima." Na druhý pohled už vidím, že dál vlevo jsou kryté stojany na kola a když prohlédnu vozi taxi směrem doprava, tak taky vidím již otevřené stojany obsypané jízdními koly. "No když tu na tom chodníku stojí taxíci, tak se tu snad dá jet i na kole, " proudí mi hlavou a zamířím k těm stojanům směrem do města od kterých už pak vidím cyklostezku podél té čtyřproudové silnice, na kterou se tedy podle předpisů na kole nesmí. "Nějak to tu vydržím k té křižovatce, ale za ní už to snad půjde normálně," říkám si potom, co vidím, že ten hlavní proud vozidel odbočuje doprava. "Cože zákaz? Co je to za blbou vesnici?" už kleju nahlas po spatření dopravní značky B8 ve směru rovně do centra a zůstávám v přidruženém dopravím prostoru s převalujícím se řetězem na druhém pastorku. Jedu dost opatrně, protože přes "cyklostezku" se valí davy lidí od zastávek MHD a dokonce potkávám i cyklisty jedoucí proti mě. Ono ani dávání přednosti těm, kteří jedou z vedlejší moc rychlou jízdu neumožňuje. Poté co překovávám dost připitomělou křižovatku za Tescem se ale již uklidním, represe pro mě ustanou a nastává uvolnění a symbióza s MHD v hlavním dopravním prostoru. Tak si to užívám a kochám se až k té vysněné Zelené bráně: ''Ó Pardubice, město cyklistů, město zaslíbené..."

Fotogalerie

25.01.2012 vložil/a: cobic
karma článku: 2.98
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Na ples na kole v sezóně 2012/2013

Z města
Protože plesová sezóna právě začíná a navíc se tu nedávno řešilo téma http://www.nakole.cz/diskuse/15761-na-kole-do-divadla.html, tak se…
04.12.2012
cobic
(1.9)

Jedno příjemné odpoledne

Z města
Kamarád Vadim odjel pracovně do zahraničí na půl roku a požádal mě, abych se mu postaral o jeho kamarádku Darinu z Moskvy, která by chtěla…
20.07.2012
cobic
(4.24)

Zážitky z Dopracenakole.net 2012

Z města
Zdravím všechny soutěžící i nesoutěžící a příznivce této kampaně. Nemohu si nevšimout, jak město ožilo (Praha), určitě je to vidět i jinde.…
31.05.2012
cobic
(4.23)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

274 cyklistů (18 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024