reklama

Moje cyklo-půl-Španělsko 2011/II

panorama města Zaragoza
panorama města Zaragoza
Foto: Autor

Fotodokumentace viz:

http://bugabooess.rajce.idnes.cz/Spanelsko_na_kole_2/

Španělsko, Carcastillo, 14. července 2011
I když bylo v osm hodin ráno ještě chladno, vyjeli jsme vstříc sluníčku. Po obou stranách silnice jsme hleděli do svítivě zelených zamokřených lánů ještě nevymetané rýže. Pole byla v ostrém kontrastu se zlatistým povrchem strnišť.
Ale hned na prvních 10 km přes veškerá opatření a zásady kolektivní jízdy, se nám Vlastík ztratil, bez mobilu. Ani jsme nevěděli, zda má mapu nebo itinerář. Péťa se Zdendou si pro něj jeli na poslední rozcestí, ale on se tam nevrátil. Čekali jsme na něj 1,5 hodiny. Přijel od druhé strany. Porušil všechna pravidla, nevrátil se na místo, kde jsme byli všichni společně, navíc, přesto, že nás v kontrolním intervalu 5 km nenašel, pokračoval v nesprávném směru a neměl mobil. Chybu nepřiznal a byl sprostý, pan Bezchybný.

Na této trase jsme opustili kraj Navara s hlavním městem Pamplona a pokračovali po území Aragonie s hlavním městem Zaragoza. Ve městě Ejea jsme si udělali vlastivědnou procházku historickým centrem. Jsou tu tři kostely ze 13. století, které dříve současně sloužily i jako obranné pevnosti. Nejvíce nás ale zaujala řada čapích hnízd na věži jednoho z nich. Ve všech byly čapí rodiny.
Odpoledne cesta uprašovala. Krajina okolo nás vypadala jako scéna z hollywoodského westernu. Objevily se mandlové háje a po přejezdu nejvyššího vrcholu 700 m nám při sjezdu dolů do oušek cvrkaly cikády.
Etapa měla 96 km, připravena jsem byla na 100. Krásně jsme se přismahli. Spíme před Villanueva de Gállego v opuštěné klubovně mysliveckého spolku.

Španělsko, Villanueva de Gállego, 15. července 2011
Dnes jsem žádné průběžné dojmy nestačila napsat. Ujeli jsme jen 69 km. Velkou část dne jsme strávili návštěvou hlavního města Aragonie - Zaragozy. Kola jsme zaparkovali pod mostem přes řeku Ebro a vydali se k největšímu náměstí del Pilar ve Španělsku. Na náměstí je sice velice moderní mohutný vodopád a soudobé osvětlení a sochy, ale základ tvoří historické budovy a katedrály.
Jedna z nich, La Seo del Salvador, se šestnácti kaplemi, postavená ve stylu mudejárské architektury (kombinace arabského a křesťanského umění), je od r. 2001 zapsána na seznamu sv. dědictví UNESCO. Za prohlídku se platí vstupné 4 €. Výstavba katedrály byla zahájena ve 2. pol. 12. stol. za biskupa Pedra Tarroja a z těchto dob se zachovaly dvě apsidy pozůstatky původní lodi. Gotická přestavba, využívající cihel a malty proběhla v letech 1316 -1319. Roku 1491 arcibiskup Alonso de Aragon požádal o vybudování dvou nových lodí. Poslední dostavba proběhla po 60 letech za Hernanda z Aragonu.
V další, Basilica de Nuestra Seňora del Pilar, je uctívána drobná soška panenky Marie na jaspisovém sloupu. Fresky zde maloval Goya, jehož socha je na náměstí. Goya se narodil v nedaleké vesničce.
Na seznamu UNESCO jsou v Zaragoze zapsány ještě další dvě stavby, které jsme si také prohlédli. Jedná se o románsko-gotický kostel San Pablo z r. 1259 a palác Aljaferia obojí rovněž postavené v mudejárském stylu. V 11. století byl hrad Aljaferia sídlem zaragozských emírů, později dvorem aragonských králů a nyní je sídlem aragonské sněmovny. Do tohoto hradu zasadil Giuseppe Verdi svou dramatickou operu Trubadúr.
Zaragoza je úhledné tepající moderní město na řece Ebro vyšperkované katedrálami, uličkami plnými kavárniček a restaurací, krásnými obchody a multikulturními obyvateli.
Krajina Aragonie není z mého pohledu pěkná. Teď jsme v n. m. 562 m. Pohybujeme se po veeelmi rozlehlé náhorní planině, která působí suše, protože hlavní plodina - obilí, už je sklizená a nedohledná strniště vypadají jako písek. Daleko na obzoru se tyčí kopce. Stromů a květů je málo. Tu a tam vinice. Přistáli jsme v areálu opuštěného benzinového čerpadla a fotíme si úplněk. Úplně jsem si zapomněla poznamenat, kde přesně jsme.

Fotogalerie

24.10.2011 vložil/a: Bu
karma článku: 3.94
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

1705 km na kole aneb z Košic do Gagauzie - 10. - 11. č.

Cestování
10. č.  Oblast Budžak - Gagauzie Gagauzie je autonomní oblast Moldávie, která se na rozdíl od Podněstří od Moldávie neodpojila. Usídlili…
07.01.2013
Bu
(3.31)

1705 km na kole aneb z Košic do Gagauzie - 7. - 9. č.

Cestování
7. č. Besarábie je území mezi řekami Prut, Dněstr a Dunaj. První táboření na odpočívadle u silnice je v pohodě. Kohouti z nedaleké vsi…
07.01.2013
Bu
(2.98)

1705 km na kole aneb z Košic do Gagauzie - 4. - 6. č.

Cestování
Milí kamarádi, před několika dny jsem na stránky NaKole.cz umístila první upoutávku na deníček a fotky posbírané na podzim  na…
10.11.2012
Bu
(3.94)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Barcelona na kole

Španělsko
11.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Letecky
15 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Menorca na kole

Španělsko
15.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Letecky
19 880 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.05.2024 - 9 dní
cyklistický
Letecky
17 670 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

487 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024