reklama

S dětmi na Zájezd za divou zvěří

Vstup mezi tu zvěř lítou
Vstup mezi tu zvěř lítou
Foto: Autor

Prázdniny se blíží ke konci, počasí na draka a malí piráti neví coby? Právě pro ně tady mám jednu námořní trasu na ostrov divé zvěře uprostřed polního oceánu, který byl letos poprvé otevřen i nám, zvídavým námořníkům. 16 kilometrů upádlují i ti menší plavčíci a holt se občas přenese loď přes malý atol na trase.
Jako první se vyvezeme korábem (moc honosné jméno pro žlutou příšeru) po "Buštěhradce" směrem na Kladno, na který se můžeme nalodit jak v Masarykově přístavu, tak i Dejvickém a dalších na trase. Koráb nás přenese přes moře aut, prachu a smradu, do klidnějších vod Pavlova (klidnějších než jsou v Jenči). Připravte si kompas a nasměrujte své bárky směrem severovýchodním do Hostouňských vod přímo mířeným. Tam mají i bezednou studnu, kde topily švédy a pivovar, jehož sláva již dávno zašla. Přes pěknou náves se necháme vést dál podél řeky směrem na Běloky. Vlevo hnusné sklady, vpravo torzo letadla (asi mají dobrá děla), prudká levá a už se blížíme k mlýnu Žákovu. Žákův je i háj, který starým budovám vytváří krásné pozadí. A vpravo je i opravdické útesy, největší v okolí. My se ale plavíme po řece a ta pokračuje dál údolím plným starých vrb k dalšímu mlýnu. Prudkými peřejemi sjedeme k rybníčku a ve vsi se dáme vlevo, tady budou někteří slabší svá plavidla muset tahat. Ale první si můžete prohlédnout krásnou kapličku koukající na vás z vrchu, prý tam nějaká kněžna spadla s koně, ale uzdravila se a proto tato stavba. My se ale dřeme jako mouřeníni, tenhle boj přece vyhrajeme. Už už jsme nahoře, ale zvedne se ještě jedna sopka, ale nás nezdolá, to my zvítězíme! Za odměnu máme krásný výhled na Středokluky a České středohoří, i starou (snad) indiány vybudovanou, málo rozpoznatelnou hvězdárnu starší šest krát tisíc let. Sjedeme jak po tobogánu do Makotřas a staví se nám do cesty poslední překážka! Ale tady to není tak zlé, u malého přístavu je i špetka historie místních, ať máme při stoupání nad čím přemýšlet. Ale není to tak dlouhé a za přechodem přes rušnou cestu jsme zase v klidu, teď už to bude jenom dolů. Asfaltová polňačka nám otevře další netušené rozhledy a dovede nás až na silnici na Buštěhrad (vlevo). Město milovníka rybaření Oty Pavla je pro nás zajímavou zastávkou, plnou putyk, s muzeem i naučnou stezkou. Sjedeme vpravo dolů, do města, kolem starého zámku, a u pivovaru a mariánského sloupu vpravo cestou, která nás odveze do Zájezda, kde se nachází džungle plná divé zvěře. Musíte jet skoro až nakonec a dlouhou rovnou alejí pokračovat vpravo, šipky vás dovedou. Tam odstavíte své bárky a vydáte se mezi opice, papoušky i divoké kočky. Žádný pirát vás o zlaťáky neokrade, můžete je dát jen dobrovolně. Ale pozor, brána se otvírá v 9 hodin ráno a zavírá šest, jen po domluvě jinak. Ale to není vše, o kousek dále se nachází ještě jeden ostrov, tentokrát s velbloudem Ájou a plný lam. Vaše svačina tu může najít klid ve vašich žaludcích, ideální místo na posezení!
Plní zážitků můžeme vyrazit k návratu, projedeme znovu kolem aleje a vyjedeme na silnici směrem do Libochoviček (vpravo) a hurá širokou cestou až do vsi. Tady bude muset pravá ruka zase trochu přitlačit a sjedeme dolů zase k naší Zákolanské řece. V Kovárech se nalodíme na koráb zpátky do Prahy. Pozor, jen v pravé poledne nebo v šest. A kdo bude nedočkavý, může vyrazit dál údolím do Zákolan, prohlédnout si sochu prezidenta a ti nejdrsnější mohou vyrazit do kopce po červené značce, okouknout, kam chodil sv. Václav do školy a nastoupit na vlak v Zákolanech. Nadšenci mohou jet po červené proti proudu, krásným údolím kolem skal a mlýnů, vysokých mostů až k sídlu strašidel - hradu Okoři, od kterého se lehce vyšlápne do Noutonic na vlak.
A ještě rada pro ty, které omrzelo pádlování a vydají se po svých - Nejlépe vezměte kočár na Buštěhrad (cca co půl hodiny z Dejvic) anebo některý jedoucí po císařské silnici na Chomutova na Bouchalku. Zpátky občas jezdí "číčovický expres" z Libochoviček, anebo třístovka z Okoře.

zoopark-zajezd.cz

Fotogalerie

10.08.2011 vložil/a: Bananovník
karma článku: 5.05
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

S Banánem na sever 4 - Poštovní okénko

Cestování
9.10. je prý Světový den pošty. Tak taky něco přidám. Už v Kodani mě zaujali místní borci. Řídili žlutá, mohutná, elektrická kola s…
09.10.2012
Bananovník
(3.63)

S Banánem na sever 3 - Tak teda ta Kodaň

Cestování
Byl takhle začátek srpna 2012 a já se zrovna projížděl po jednom hlavním městě. Před chvílí mě vyklopil autobus nedaleko odsud a já dotáhl…
01.10.2012
Bananovník
(4.24)

S Banánem na sever 2 - Už jsem v Kodani

Cestování
Všude tma, Německé dálnice mi připadají jako tunel. Od té doby, co jsme opustili Drážďany jedeme lesním průsekem, který se s přibývající…
07.09.2012
Bananovník
(4.51)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

447 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024