reklama

Z Jeseníku přes Zlatý Chlum, Rejvíz a kolem Orlíku do Drakova

Čertovy kameny
Čertovy kameny
Foto: Autor

Po minulé cestě cyklobusem, volíme tentokrát pro cestu do Jeseníku vlak. Ač míří vlak do hor, moc kol se zde nevejde. Naštěstí se zde s ostatními cyklisty ale vejdeme. 

Od nádraží v Jeseníku (455 m.n.m.) se vydáváme přes náměstí a pokračujeme do kopce po asfaltové cestě na "Čertovy kameny" (675 m.n.m.). U restaurace si necháváme kola a pokračujeme cca 100 metrů pěšky přímo ke skále "Čertovy kameny". Cesta nahoru vede po řetězech, ale krátký výstup není vůbec náročný. Za odměnu je nám pak výhled na severní stranu s městy Jeseník a Česká Ves. Od "Čerťáku" se vracíme zpět po trase k první serpentině, kde odbočujeme doleva a po zelené tur. trase, kde projíždíme také kolem dvou pramenů, pokračujeme lesní cestou na rozcestí "Křížový vrch" (665 m.n.m.). Odbočujeme zde do lesa a po kamenité cestě začínáme stoupat nahoru k rozhledně. Výjez je celkem náročný, nikomu se z nás se nedaří vyjet nahoru bez šlápnutí na zem. Rozhledna Zlatý chlum (875 m.n.m.) je vysoká 26 m. a pochází z roku 1899. Z rohledny je vidět tak jak z "Čertových kamenů" na Jeseník a Českou Ves, jen z vyšší výšky a také lze dohlédnout za slušné viditelnosti na Praděd.

Od rozhledny se vydáváme po červené turistické trase na Rejvíz. Na začátku nás čeká ještě stoupání, na pár místech ale bohužel nesjízdné kvůli kamenům a kořenům na cestě. Asi za polovinou cesty na Rejvíz už začíná cesta konečně klesat a také cesta se lepší. Z lesa přijíždíme na okraj Rejvízu (792 m.n.m.), nejvýše položenou obec ve Slezsku.

Po půl km přijíždíme přímo do obce, kde po opravě defektu pokračujeme po cyklotrase č.55 k rozcestí za Rejvízem. Doleva vede cesta na Drakov, ale my se vydáváme doprava lesní asfaltovou cestou po cyklotrase č. 6074 (turistické značení). Po cestě se stavujeme ještě na cca 100 m. vzdálený od cyklotrasy "Ruský hřbitov". O něco dál, u "Opavské chaty" (889 m.n.m.) je možnost zkratky po žluté tur.trase, ale ta je podle mých zkušeností dost kamenitá a tak pokračujeme raději dále po cyklotrase.

U "Kristova loučení" (1051 m.n.m.) odbočujeme za chatkou z cyklotrasy doleva a vydáváme se do oblasti bez značení. Víme, že musíme pokračovat rovně, ale v terénu vypadá situace jinak. Nakonec volíme špatnou cestu (neznačenou v mapě, ale přesto vypadala nejlépe :). Nakonec, ale se nám podaří vrátit na správnou cestu a můžeme tak pokračovat dál do Drakova.

V Drakově, se právě dnes konají "Lesní slavnosti". Vystupují zde skupiny rytířů, kejklířů, lapků a také hudební skupiny. Jsou zde i řezbáři, řemeslníci, kováři, farmáři a jarmareční prodejci. Po této zastávce jíž pokračujeme po lesní asfaltové cestě do Mnichova u Vrbna p.P., odkud pokračujeme po silnici ke Karlovicím, kde odbočujeme na lesní cyklotrasu č. 6070 po které jedeme až ke Kunovu. Dále již naše cesta vede až do Krnova po silnici.


Vzdálenost 81 km, Prům, rychlost 17 km/h.
nastoupáno 1400 metrů, sestoupáno 1550 m,
min. nadm. výška 331 m (Krnov), max. nadm. výška 1132 m.n.m. ("Tetřeví chata")

Foto: https://picasaweb.google.com/... (45 fotek)
Foto výběr: https://picasaweb.google.com/... (32 fotek)

Trasa s fotkami: www.gpsies.com/...

 

 

 

Fotogalerie

21.07.2011 vložil/a: Asterix
karma článku: 3.94
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Elberadweg 2018 - Labská cyklotrasa s větrem v zádech

Cestování
Elberadweg (Elbe Cycle Route, Labská cyklotrasa) je už několikátým rokem nejoblíbenější dálková cyklotrasa v Německu, kde se její délka…
28.10.2018
Asterix
(4.25)

Z Bratiskavy kolem Balatonu, přes termální lázně a podél Neziderského jezera

Cestování
Když se moji přátelé zmínili, že by chtěli jet kolem Balatonu a k Neziderskému jezeru, zbystřil jsem, protože to byla jedna z cest, která…
04.08.2017
Asterix
(4.25)

Moravská stezka 2015

Cestování
1. den ráno sedám s kamarádem Petrem Mazurem do vlaku na Jeseník, odkud vyrážíme po cyklotrase č.53. Nejdříve stoupáme mimo hlavní silnici…
23.05.2015
Asterix
(4.8)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

382 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024