reklama

Dobrodružství cyklistiky - éra vysokého kola v Čechách

Výstava

Termín: 04.04.2014, 17:00h - 31.10.2014, 17:00h
Místo: Kouřim, Muzeum Kouřimska v Kouřimi

Netradiční sportovní výstava představí ranou éru české cyklistiky – období, kdy se jezdilo na vysokých kolech. Prvotní inspirací byla kohoutovka z kouřimské sbírky, která byla pro tento účel zrestaurována Mgr. Robertem Honsem. Výstava vznikla díky spolupráci s mnoha českými muzei, především národním Technickým muzeem, Oddělením tělesné výchovy a sportu Národního muzea a řadou soukromých sběratelů. Koncepce výstavy směřuje od nejstaršího předchůdce kola - draisiny po bezpečník (nízké kolo).

Zajímavou fází vývoje u nás jsou 60.–70. léta 19. století, která představují dosud neprobádaný úsek dějin cyklistiky. Tehdy se jezdilo na dřevěných kolech tipu michaux. V rámci přípravy výstavy se při získávání informací podařilo nalézt plakát na nejstarší cyklistický závod u nás. Konal se dne 8. 8. 1869 na silnici mezi Kutnou Horou a Sedlcí. Pomyslně jsme tak sebrali prvenství závodu, který se konal o pouhý týden později v Brně-Lužánkách.

Těžiště výstavy však spočívá v éře vysokých kol trvající zhruba 15 let. Kolébkou cyklistiky na našem území se stal pražský Smíchov. Cyklistika zde v 80. letech 19. století našla živnou půdu v rodině Jana Kohouta v továrně na mlýnské stroje. Zde vznikl první klub velocipedistů a zrodil se první šampión. Cyklistika se však rychle šířila dál, a to zejména v Čechách. Autoři výstavy se soustředili na shromažďování informací především o středočeských klubech, zejména v jeho východní části. Uvidíte řadu zajímavých fotografií a kol, medaile ze závodů, odznaky a další věci spjaté s danou tématikou.

Pořadatel

Regionální muzeum v Kolíně
Kontakt: Radka Pšeničková, 321 722 988, e-mail, web

Fotogalerie

Záznam vložil/a: colette

Jarní černokostelecké kolvětrání - 21. ročník

vyjížďka / sraz - Kostelec nad Černými Lesy
Milí příznivci kol, poslední dubnová sobota se blíží, nenechte si proto ujít tradiční cyklovyjížďku. Pro letošní už 21. ročník jsme pro vás…
27.04.2024
Kalendář akcí

Kalendář akcí

[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

316 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024